сряда, 21 септември 2011 г.

КАРТОФЕНА ПАЛАЧИНКА - ПАТАТНИК

Продукти:
Картофи – настъргани по 1 голям картоф за порция*
Лук – ситно нарязан
Яйце по 1 за всеки 2 порции
Сирене – настъргано около 50 гр. на порция
1 с.л. олио или зехтин /в сместа/
Чубрица
Черен пипер
Лют червен пипер
Пикантина за ястия и супи
! Внимавайте със солта – по-добре не слагайте, защото сиренето обикновено е солено

*Под порция се има предвид 1 палачинка.

Всички продукти омесете добре като кайма. Ще забележите, че сместа отделя вода – не е задължително да прецеждате.

В тиган с незалепващо покритие сложете малко мазнина и като се загрее добре, изсипете от сместа като притискате с ръка или кухненска шпатула, за да се получи палачинка не по-дебела от 0.5 см. /ако е повече няма да се изпече добре/.

Пържете /около 7 мин./ на средно силен котлон, като задължително покриете тигана с капак, за да се задушава от горната страна.

Обръщането става като поставите върху палачинката един капак /по-малък от този на тигана може леко да го намажете с мазнина/ с диаметър равен на дъното на тигана и на палачинката. Като държите с едната си ръка капака, а с другата дръжката на тигана обърнете, така че палачинката да остане върху капака. Поставете в тигана още малко мазнина, ако прецените за нужно и приплъзнете палачинката от капака в тигана, за да се изпече и от другата страна за още 7 мин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар