сряда, 21 септември 2011 г.

ХУМУС

Продукти:
Нахут – 1 ч.ч. изкисва се във вода за 6-12 часа /много е хубав този на марката „Крина”/
Лимон – 1 изцеден
Сусамов тахан – 1 и ½ с.л. /преди да използване разбъркайте добре – таханът се утаява/
Сол – 2 с.л.
Лют червен пипер
Черен пипер
Кимион – ½ ч.л.
Чесън – пресован /количество според предпочитанията ви - аз поставям 1 скилидка/
Магданоз /за декорация накрая/

Сварете изкиснатия нахут в тенджера под налягане за около 30 мин. Запазете си около 20 цели сварени зрънца за декорация.
Изсипете го в блендер или в купа, ако ще използвате пасатор. Добавете ½ ч.ч. от водата, в която се е варил /не изхвърляйте другата на този етап – по-късно може да добавите още, ако пожелаете да разредите консистенцията/. Добавете останалите съставки и пасирайте. На финала хумусът трябва да има пухкава и не прекалено суха консистенция.
Сервирайте като украсите със запазените цели зрънца, леко полейте със зехтин и декорирайте с пресен магданоз.
Консумира се с арабски питки или тортила питки - можете да намерите различни техни варианти замразени в Метро, Билла или в другите големи магазини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар