Лесно, бързо и много подходящо за гарнитура към риба, пиле, заек.
Продукти:
6 средно големи картофа. Изберете еднакви, с правилна форма картофи.
Зехтин или олио за запържването
Пикантина или морска сол, на вкус
Черен пипер, на вкус
Лют червен пипер, на вкус
Розмарин, ситно нарязан, пресен или сух
*В рецептата картофите не се обелват, за да се запази целостта им при следващите етапи на готвене и за по-автентичен и интересен вид.
Измийте картофите и без да ги белите ги срежете напречно на половинки /това се прави за да се сварят по-бързо/. Сварете ги в тенджера /или кошничка/ на пара. Проверете готовността им чрез продупчване с клечка за зъби.
Когато клечката влиза леко в картофа, означава, че картофите са вече сварени.
Още топли /внимавайте горещо!/ разрежете половинките отново на половинки. Така от всеки цял картоф че получават 4 парченца - 2 средни филийки и две крайни парченца.
В тиган с незалепващо покритие поставете малко зехтин и поръсете навсякъде по дъното на тигана от всички подправки. Поставете отгоре резенчетата картофи плътно едно до друго, разклатете тигана и пържете на средна, към силна степен на котлона около 4 мин. След като хванат лека червена коричка, поръсете горната им още не запържена страна с малко зехтин и останалите подправки и обърнете. Запържете докато и тази страна хване червена коричка. Ако картофите са млади, може да се консумират с коричките. Ако не, всеки ги обелва след като са сервирани в порциите.
Няма коментари:
Публикуване на коментар