събота, 22 октомври 2011 г.

КЕКС

Продукти:

5 яйца
1 ч.ч. захар
¾ ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
2 и ½ ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
Какао
Орехи

Яйцата и захарта се разбиват добре.
Разбивайте първоначално яйцата без захар на най-високата скорост на миксера около 3-4 мин. И след това добавяйте постепенно захарта. Така още от началото сместа ще стане пухкава и обемиста, което е предпоставка за прекрасен кекс на финала.
Прибавя се олиото и след това киселото мляко с непрекъснато разбиване на средна скорост на миксера.
Прибавя се брашното и се разбива на най-бавната скорост на миксера с бакпулвера и ванилията.
Част / около 2 ч.ч./ от сместа се отделя и се разбърква с какаото.
Формата за кекс се намазва с масло.
Половината от бялото тесто се изсипва във формата. Върху него се изсипва кафявата смес, натрошените орехи и отгоре отново останалата половина от бялото тесто.
Поставя се в предварително загрята на 200 градуса фурна около 45 мин.
По време на печенето кексът се пуква отгоре, което е съвсем нормално.
Накрая се пробва с дървено шишче дали е изпечено / за това време със сигурност е изпечено перфектно.
След изваждане от фурната се обръща и се изважда от формата върху подходяща чиния. Може да се поръси с пудра захар.

Тази рецепта винаги се получава изключително сполучливо!


Няма коментари:

Публикуване на коментар