Продукти:
750 гр. крехко свинско месо или 50:50 свинско и телешко
1 глава кромид лук ситно нарязан
2 моркова нарязани на кръгчета
1 с.л. червен пипер
Щипка лют червен пипер
2-3 зърна бахар
4-5 зърна черен пипер или смлян
2 дафинови листа
сол на вкус
1 настърган домат
2 с.л. брашно
Нарежете месото на не много едри парчета, Поставете ги в тенджера под налягане, добавете подправките и залейте с топла вода, колкото да покрие месото. Затворете тенджерата и варете ½ час след завирането й.
В друга тенджера запържете лука и морковите. Разхерметизирайте тенджерата под налягане и прехвърлете тас кебапът в другата тенджера добавете и настъргания домат. Гответе за кратко и добавете размитото с малко вода брашно. Варете няколко мин докато сосът се сгъсти.
Ако не ползвате тенджера под налягане запържете първо кубчетата месо, добавете лука и морковите и всички подправки, залейте с вода колкото да покрие месото и 2 пръста отгоре. Варете около 1 и ½ ч. и накрая добавете домата и размитото с малко вода брашно.
КУС КУС
½ пакет кус кус и
Топла вода в съотношение 1:3
1 кубче зеленчуков бульон
1 настърган домат
2 с.л. масло или зехтин
Сол
Загрейте водата докато започне да ври.
Разтворете кубчето бульон и солта. Добавете настъргания домат и маслото. Във врящата смес изсипете кус куса и разбъркайте. Намалете котлона на много слаба степен! Варете така 10-тина минути с разбъркване от време на време. Ще забележите как бързо кус куса поема течността. Нека да бъде леко воднист, а не напълно сух накрая – ако трябва добавете мъничко топла вода за целта.
Сервирайте кебапа с ринг в средата на чинията, а около него кус куса. Полейте кус куса със сос от кебапа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар